Fader okänd #2 genombrott

Denna okända fader gav sig till känna när jag den fjärde dagen på Landsarkivet i Lund slutligen kommit till rätt dombok. Där fanns fadern, instämd till tinget för lönskaläge. Och visst hetta han Christoffer med efternamnet Lundqvist. Denne Christoffer, som då var 23 år hade varit intim med Katharina, som var några år äldre, vilket resulterade i en dotter. De fick naturligtvis böta för sitt tilltag, han lite mer än hon. Det framgår inte om Christoffer hade utfäst något giftermålslöfte men han gifte sig i alla fall med en annan kvinna samma år (1858). Med henne fick han i alla fall minst 8 barn.
Att sen dottern Assarina och hennes man Carl Oskar kom att bo granne med Christoffer och hans familj mellan åren 1880 till 1885 och senare med hans änkan mellan 1885 till 1890 i Nybygget (Lilla Matilda) i Vedby.  Man undrar hur mycket Assarina visste om sitt ursprung. Katharina fick senare en dotter till, 1864 även denna gång med fader okänd. Denna gång var hon en åldrad kvinna hela 35 år.
1872 gifte hon sig med Johannes Rosenqvist men det är en annan historia.

Fader okänd #1 Genombrott

Fader okänd #1 inringad.

Knut Gotthard Möller föddes 1900-12-19 i Hörlinge, Finja.
Knuts far Carl Oscar (Hansson) Möller föddes i Riseberga 1856-03-04. Carl Oscars mor var Hedvig Kristiansdotter född 1825-01-22 i Stora Björket, Riseberg. Carl Oscars far har för eftervärlden varit tämligen anonym och finns inte namngiven i några av alla de dokument som jag hittills granskat. Husförhör, saköreslängder, mantalsregister, domböcker, flyttningsdokument mm. Av en händelse fick jag för mig att titta om Carl Oscar konfirmerat sig och DÄR dök namnet på hans far upp.
Det var han som godkände att hans son fick konfirmeras 1872 i Vedby församling.
Eftersom det fanns fler Hans Bengtsson i landet så blir det nu till att försöka verifiera om den troligaste kandidaten också är den rätta.
Denne Hans Bengtsson bodde i Riseberga inte långt ifrån Carl Oskars mamma Hedvig.
Hans namn är Hans Bengtsson och han föddes 1818-12-06 i Bälinge, Oderljunga.
Jag försöker nu kartlägga Hans Bengtssons släkt för att, med lite tur kanske kunna finna en DNA träff någonstans.

Poetisk men skräckfylld hädanfärd

Sissela (Sissa) Nilsdotter f. 1707-07-18 i Damsgården, syster till vår anmoder Bengta Nilsdotter och gift med gästgivaren Pål Nilsson Holmstedt f. 1703.
Sissela dog bara 48 år gammal och när jag fann dödsnotisen i Röstånga CI:1 Ver:a sid 253 så var den extra lång men jag lyckades inte tolka den helt.
Men med hjälp av Markus G. i Facebook gruppen ”Skånska rötter” så blev tolkningen:
”Röstånga, Gästgivare Pål Nilssons hustru Sissela Nilsdotter dödde d. 2 Dec: af Mage-siukdom, war sängliggande 1 månad, och några dagar för dess ändalyckt wart af dödsens skarpa pilar hårdel[igen] ansatt, led trol[igen] segrade sal[igen] Begrofs d. 12 dito, 48 år 4 månader, 16 dagar.”
Man ska betänka att detta var i en tid utan utvecklad läkekonst eller smärtlindring. Om det var blindtarm, galla eller tarmvred så var säkert smärtan som den beskrivs av prästen outhärdlig.

 

Fader okänd #2

Fader okänd #1 blev ett blindspår!
Eftersom Assarinas mamma Katarina fått absolution den 13 februari 1859 tänkte jag att det kunde finnas något i vårtinget 1859. Scanning beställdes hos Arkiv Digital av Norra Åsbo häradsrätt AIa:305. Trodde jag hittat en bra kandidat för Assarinas (f1858) okända far men så var det inte, det var en annan piga som hade fått påhälsning.
Ny beställning hos AD, Norra Åsbo häradsrätt AIa:296 + AIa:303.
Den första, i ett försök att hitta Carl Oscars (f1856) okända far och den andra i ett nytt försök att hitta Assarinas okända far.
Förra beställningen dök upp redan efter 3 dagar så nu väntar jag spänt på lite svårläst långläsning.
Assarina kallade sig, förutom Möller även Rosenqvist Christophersson varför jag tror att den okända fadern heter Christopher eller Christophersson i efternamn.
I fallet med Carl Oscar så kallades han Hansson innan han fick eller tog sig namnet Möller som soldat.

 

Fader okänd #1 uppföljning

Ja, det gick snabbt att få tillgång till domboken som jag beställde av Arkiv Digital.  Bara 3 dagar så var den tillgänglig på nätet, bra jobbat! Man undrar hur dom hinner med på så kort tid, sitter någon på landsarkiven och väntar på beställning eller är det så att AD ligger på färdigskannade domböcker och bara väntar på att någon ska betala? Nä så är det så klart inte!
Den misstänkte kandidaten visade sig vara oskyldig till Assarinas graviditet, det var en annan kvinna som han idkat ”lönskaläge” med och för det blev han fälld i Åsbo häradsrätt på vårtinget 1859.
Så nu är jag tillbaka på ruta 1. Får förlita mig på att någon av alla DNA träffar så småningom kan ringa in nya kandidater.

 

Fader okänd #1

Som släktforskare är det något de flesta drabbas av förr eller senare. Extra frustrerande blir det när det ligger nära i tiden och man kör fast på sina närmaste anor. Denna fader okänd gäller min morfars morfar som på våren 1857 gav upphov till Assarina Möller född Rosenqvist Christophersson. Namnet Rosenqvist dök upp senare när Assarinas mor gifte sig med Johannes Rosenqvist som sannolikt inte är Assarinas biologiska far. Namnet Christophersson är då mer intressant. Efter att ha studerat ett femtiotal Christophersson, med olika stavning i Skåne fann jag till slut en tänkbar kandidat.  Denne Johannes Kristoffersson född 1836-11-18 i Riseberga blev nämligen dömd för ”lönskaläge” den 16 april 1859 i Åsbo häradsrätt. Eftersom det gick ända till 1859 innan Assarina fick sin absolution så är än så länge Johannes en het kandidat. Nästa steg är att komma över domboken för 1859 från Åsbo häradsrätt för att se vad där står. Jag har kartlagt Johannes ättlingar ända fram till 1970-tal så det finns möjlighet till DNA matchning om det blir aktuellt.
Har nu, den 23 januari, lagt en beställning hos Arkiv Digital på scanning av domboken för vårtinget 1859. Det tar mellan 5 och 45 dagar (?) innan den dyker upp för läsning.

 

DNA resultat 2

Nu har jag fått svar på mitt DNA-test från Geneographic som även fastställer mina haplogrupper som är.
mtDNA = H2A1 (delas med 0,3% av alla hittills testade)
Y-DNA = N-L551 / N-CTS9976 / N-Y5002 (Senaste uppdatering)
(delas med <0,1% av alla hittills testade)

Mitt etniska ursprung är:

  • Skandinav 71% (-1%)
  • Väst-, Central-Europa 8% (-3%)
  • Finland and Siberia 8%
  • Östeuropa 6% (+3%)
  • Mellanöstern 6% (+1%)
  • Neanderthal 1,2%

MY MATERNAL  LINEAGE BEGAN  ABOUT 150,000  YEARS AGO.
My maternal ancestors left Africa and moved north through western and Central Asia. They then turned west and crossed the grasslands of southern Russia into Europe. There, they eventually drove the Neanderthals to extinction, though they did interbreed with them. Living a hunter-gatherer lifestyle, my early ancestors set the stage for later European history. My maternal branch is H2a1

MY PATERNAL LINEAGE BEGAN AT LEAST 180,000 YEARS AGO.
My paternal ancestors took part in the out-of-Africa migrations. They belonged to groups that moved across West and South Asia and settled in what is now southern China. From there, my cousins in latter migrations moved back through Siberia into northern Scandinavia, following herds of reindeer into their new homeland. My paternal branch is N-L551

DNA träffar kommer in!

Efter att ha transfererat  mitt resultatet till FT-DNA så har jag nu fått ett antal (~30) träffar där alla som dyker upp är släkt med mig.
Filtreringen gör så att det presenteras från nära släktingar till 6-männingar.
De jag försökt att hitta samband med är de som angivits som 3 till 5-männingar vilket visat sig vara ganska svårt. I några fall har jag i alla fall lyckats men då har den gemensamma anan legat betydligt längre bort i tiden. Vilket tyder på att man inte bara är släkt via en enda anfader utan det troligen finns fler kopplingar bakåt i tiden via andra personer.

Mina haplogrupper:
mtDNA = H2A1 uppstod för 6000 – 9500 år sen i Kaukasien
Y-DNA = har ändrats till N-CTS9976 eller N1c1a1a1a2 (tidigare N-L551) vanlig i Balticum och östra Finland. Mao Finsk-Ugrisk gren som kom via Sibirien. Delar även rötter med nuvarande samer.

Det kan kanske förklara fördelningen:

  • Skandinav 71% (-1%)
  • Väst-, Central-Europa 8% (-3%)
  • Finland and Siberia 8%
  • Östeuropa 6% (+3%)
  • Mellanöstern 6% (+1%)
  • Neanderthal 1,2%

Gästgivaren i Röstånga

Knut Möllers farmors – farmors – morfars – morfar:

”Niels Ibsen (svenskt namn Jeppsson) född ca 1590 i Röstånga levde som bonde, skogvaktare, kronolänsman och gästgivare i Röstånga. Niels dog 1671-04-21 i Röstånga nr 2, Röstånga (M) .
I de svenska urkunderna har Niels Ibsen återfunnits i jordeböckerna för 1659-1661 och 1671. I den sistnämnda jordeboken står sonen Påhl Nilsson upptagen som medbrukare av hemmanet. Mantalslängderna för 1658 och 1659 har på Röstånga nr 2 antecknade Niels Ibsen (Nils Jeppsson), Länsman jämte hustru.

Till gästgiverierna på landet hörde alltid jordbruk, och flera var även rusthåll. För att gästgivarna skulle kunna påräkna god inkomst av sin rörelse var de befriade från vissa skatter och hade även ensamrätten till utskänkning av öl, vin och brännvin inom två mil närmast gästgiveriet. Förutom de lagliga krogarna i byarna fanns det emellertid flera lönnkrogar, och det ingick i befallningsmännens uppgift att ta reda på och anmäla dessa. Efter en skumpig och obekväm resa var framkomsten till gästgivargården säkert efterlängtad. Tänk att få sätta sig i värmen från en sprakande brasa i stugan och vid långbordet få avnjuta den mat och dryck, som gästgivaren och hans hustru (ibland titulerad fru) serverade. Där samlades dock en brokig skara vägfarande, resande som färdats långt och folk från trakten, som kanske varit inne i stan i affärer och på hemvägen passade på att slinka in för att få sig en bit mat eller bara några supar. Här kunde bönder och drängar slå sig ner i skänkstugan och få en gemytlig pratstund med både grannar och främlingar och höra nyheter från när och fjärran. Krögare och gästgivare brände oftast själva sitt brännvin, vilket torde ha flutit i strida strömmar. Skrän, skrik och slagsmål hörde nog till ordningen, och att få en smula nattro var kanske inte alltid så lätt för de långväga resenärerna.”
Utdrag ur Ragnar Odhnoffs Gen saml vol 33:sid 3